środa, 15 kwietnia 2015

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-szpinakowym


To nie jest chudziutkie danie. Ale jeśli mamy odpowiednio zblinasowana całą dietę, to nawet przy rygorze 1500 kcal dziennie można zjeść taki obiad. 1 porcja zawiera ok. 550 kcal. A już na pewno jest to pyszny obiad na weekend, kiedy chcemy zjeść coś naprawdę smacznego, co będzie równie dobrze smakować nie tylko nam, ale i całej rodzinie :) Przygotowanie jest bardzo proste, danie jest łatwe i niezbyt drogie.

Składniki:

- 0,5 kg filetów  z piersi kurczaka
- 300 g suchego makaronu pełnoziarnistego
- 300 g śmietanki 18%
- paczka szpinaku mrożonego 450 g
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Wyjąć szpinak z lodówki i zostawić do rozmrożenia.
2. W garnuszku zagotowac śmietankę (uważać, żeby nie wykipiała). Dodać szpinak, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Przykręcić ogień na minimum i niech pyrkoce. Może się tak gotować godzinę, żeby zredukować sos. Pod koniec dodać soli i pieprzu do smaku.
3. Ugotować makaron. Ugotować kurczaka. Ugotowanego kurczaka pokroić na kawałki.
4. Połączyć sos szpinakowo-smietanowy z makaronem i kurczakiem.

Następnego dnia danie też jest pyszne, bo sos gęstnieje :)
Koszt całości: ok. 17 zł.
Wartośc kcal całości: ok. 2200 kcal.
Składniki na 3-4 porcje, 

4 komentarze:

  1. hm.. ciekawe czy byłoby dobre gdyby zastąpić makaron ryżem... Wygląda smakowicie, pewnie kiedyś spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dosyć popularny sposób na przyrządzenie makaronu. Ale faktycznie kombinacji i pomysłów jest mnóstwo. Tutaj kilka z nich, takich bardziej dietetycznych: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sa%C5%82atka-z-makaronem-jako-dietetyczna-i-po%C5%BCywna-kompozycja Głównie pomysły na dodatki - co dac do makaronu by sycił, nie tuczył, a przy tym smakował! :) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...