wtorek, 17 lutego 2015

Kaszotto z porem i kurczakiem


Danie tak proste, że błyskawicznie nauczyłam się je przyrządzać z zamkniętymi oczami i tak dobre, że podczas jedzenia też się oczy zamykają ;) Nie wymaga wielu składników ani szczególnych umiejetności - to jedno z tych dań, które prawie "robią się same" ;)
Składniki na 2 osoby:

- 1 cebula (zwykła lub czerwona)
- 1 por
- 1 pojedyncza duża pierś z kurczaka lub jeśli mała, to podwójna
- 1 szklanka kaszy pęczak (suchej) - ok. 150 g
- ok. 600 ml bulionu
- sól, pieprz - niezbyt dużo, bo już bulion daje smak

Przygotowanie:
1. Cebulę poszatkować na kawałki, białą część i kawałek tej jasnozielonej pora pokroić na talarki. Wrzucić na patelnię na olej i podsmażyć.
2. Pokroić kurczaka na kawałki, wrzucić do cebuli i pora, niech się razem dusi. 

3. Kiedy kurczak zbieleje i będzie widac, że na patelni nie ma surowizny, wsypujemy szklankę suchej kaszy. Wymieszać, żeby kasza oblepiła dobrze reszte składników, chwilę poddusić dalej razem.

4. Zalać bulionem, wymieszać. Zmniejszyć gaz do minimum, przykryć pokrywką. Nasza praca już skończona, dalej robi się samo :) Co jakiś czas przyjść i zamieszać. Będzie się dusić i bulgotać minimum 40 minut, żeby pęczak napęczniał od płynów i zmiękł. 

5. Wyłączyć ogień, przykryć i niech jeszcze postoi około 5-10 minut. Można dodać trochę soli albo pieprzu do smaku, jeśli komuś będzie potrzeba.

Ja właśnie jem :)

5 komentarzy:

  1. ja też bym chciała teraz to jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu spróbować :D Już od kilku miesięcy mam kaszotto na swojej liście must have ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się robi tak łatwo, że nie ma się co dłużej zastanawiać :)

      Usuń
  3. Boska nazwa - kaszotto :-) , podejrzewam, że równie dobrze smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...