poniedziałek, 16 lutego 2015

Ciasto jaglane z jabłkami w 15 minut


No dobra, potem jeszcze trzeba będzie je upiec, ale samo przygotowanie składników do włożenia do formy zajmuje naprawdę 10-15 minut ;) Chrzanić fastfood na mieście, TO jest dopiero błyskawiczny fastfood :)
To ciasto to uproszczona wersja przepisu Bogny (Kobiety na siłowni). Tak, wiem, już tam było prosto, ale ja często jestem z kuchnią na bakier - lubię przepisy, które są szybkie, łatwe i efektowne, no i nie mam blendera, którego ona używa ;)
Moja wersja - przepis:

Składniki:
- 4 duże jabłka
- 200 g kaszy jaglanej
- 0,5 l mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- miód
- ksylitol / stewia / cukier (ja używam ksylitolu)
- wiórki kokosowe, cynamon

Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, do niego wsypujemy 200 g suchej kaszy jaglanej i włączamy mały ogień. Kiedy mleko sie zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum, niech pyrkoce i dalej się gotuje. Kasza ma wchłonąć całe mleko i stać się gęsta. 

2. Na tarce z dużymi oczkami trzemy jabłka, co jakiś czas zerkając na kaszę, czy nie kipi ;)

3. Mieszamy kaszę z utartymi jabłkami. Wbijamy jedno jajko, dodajemy szczyptę soli, dwie łyżki miodu i  dwie łyżki ksylitolu albo stewii.

4. Przekładamy do formy, posypujemy na wierzchu cynamonem, wiórkami kokosowymi i wstawiamy do piekarnika. Tak oto minęło dopiero ok. 15 minut, a Ty już przygotowałaś ciasto i masz wolne :D 

5. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.

Nie jest to typowe ciasto - w składzie nie ma mąki, więc konsystencja jest trochę "kaszowa" od jaglanki. Ale jest dobrym deserem, w sam raz na podwieczorek albo słodką kolację bez wyrzutów sumienia :)

2 komentarze:

  1. Zrobiłam :D Dla mnie mogłoby być nawet słodsze ;) będzie jutro na śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dawna myślałam, żeby zrobić takie ciasto, przepis zapisany ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...