poniedziałek, 5 stycznia 2015

Domowe batoniki owsiane - gotowe w pół godziny

Sklepowe batoniki zbożowe to jedne z najbardziej oszukujących konsumenta produktów dostępnych na rynku. Przeciętnemu człowiekowi wydaje się, że lepiej kupić takiego batonika niż np. snickersa, ale to niestety złudzenie i oszukaństwo... 
Jeśli chodzi o skład przeciętnego batona zbożowego dostępnego na półce w każdym sklepie spożywczym to przedstawia się on fatalnie. Zazwyczaj na pierwszym miejscu jest syrop glukozowo-fruktozowy, mnóstwo sztucznych dodatków, aromaty, kupa cukru, przetworzone najmniej zdrowe płatki.
       Fot. Google.com

A przecież bardzo łatwo można zrobić własne batoniki owsiane w domu :)

SKŁADNIKI
- rozgnieciony widelcem, dojrzały banan
- łyżka miodu 
- ok. szklanka płatków owsianych (zwyczajnych)
Reszta - co lubicie :) Macie do wyboru: jagody goji, posiekane suszone morele, pokrojone suszone daktyle, posiekane pestki dyni, posiekane płatki migdałów, mielone siemię lniane, zarodki pszenne i otręby owsiane, żurawina, rodzynki, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, cynamon, kardamon... Ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia :)

       Fot. Google.com

Ja dziś jako dodatków użyłam suszonej żurawiny, wiórków kokosowych i cynamonu - tego, co było w domu :)
PRZYGOTOWANIE
Mieszamy płatki, pogniecionego banana, miód i resztę dodatków. Wymieszaną masę wrzucamy do formy (najlepiej takiej keksowej, podłużnej) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie „ubijamy”, aby ładnie nam się skleiło i było płaskie, a potem pieczemy w temp. ok. 180 stopni przez 20 minut.

Już podczas pieczenia w kuchni pachnie pięknie. Jeśli z powodu diety brakuje wam w domu zapachu pieczonego ciasta, to pokochacie pieczenie batoników ;) Po wyjęciu studzimy (można dodatkowo schłodzić w lodówce) i kroimy. 
Domowe batoniki owsiane można trzymać przez kilka dni w lodówce. Z takich składników mi wychodzi 8 sztuk - w sam raz, żeby sprawdzić, jak odpowiadają nam dodane bakalie i żeby się nie znudzić jednym smakiem :)



3 komentarze:

  1. Zrobiłam te batoniki, naprawdę pachną bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och z bananem. Genialne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za ten blog, jest naprawdę mądry i ekstra a znalazłam go przypadkiem:) Batoniki lux i wiem co w nich jest:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...