Jeśli chodzi o skład przeciętnego batona zbożowego dostępnego na półce w każdym sklepie spożywczym to przedstawia się on fatalnie. Zazwyczaj na pierwszym miejscu jest syrop glukozowo-fruktozowy, mnóstwo sztucznych dodatków, aromaty, kupa cukru, przetworzone najmniej zdrowe płatki.
Fot. Google.com
A przecież bardzo łatwo można zrobić własne batoniki owsiane w domu :)
SKŁADNIKI
- rozgnieciony widelcem, dojrzały banan
- łyżka miodu
- ok. szklanka płatków owsianych (zwyczajnych)
Reszta - co lubicie :) Macie do wyboru: jagody goji, posiekane suszone morele, pokrojone suszone daktyle, posiekane pestki dyni, posiekane płatki migdałów, mielone siemię lniane, zarodki pszenne i otręby owsiane, żurawina, rodzynki, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, cynamon, kardamon... Ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia :)
Fot. Google.com
Ja dziś jako dodatków użyłam suszonej żurawiny, wiórków kokosowych i cynamonu - tego, co było w domu :)
PRZYGOTOWANIEMieszamy płatki, pogniecionego banana, miód i resztę dodatków. Wymieszaną masę wrzucamy do formy (najlepiej takiej keksowej, podłużnej) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie „ubijamy”, aby ładnie nam się skleiło i było płaskie, a potem pieczemy w temp. ok. 180 stopni przez 20 minut.
Już podczas pieczenia w kuchni pachnie pięknie. Jeśli z powodu diety brakuje wam w domu zapachu pieczonego ciasta, to pokochacie pieczenie batoników ;) Po wyjęciu studzimy (można dodatkowo schłodzić w lodówce) i kroimy.
Domowe batoniki owsiane można trzymać przez kilka dni w lodówce. Z takich składników mi wychodzi 8 sztuk - w sam raz, żeby sprawdzić, jak odpowiadają nam dodane bakalie i żeby się nie znudzić jednym smakiem :)
Zrobiłam te batoniki, naprawdę pachną bosko! :)
OdpowiedzUsuńOch z bananem. Genialne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten blog, jest naprawdę mądry i ekstra a znalazłam go przypadkiem:) Batoniki lux i wiem co w nich jest:)
OdpowiedzUsuń